Nerja är en vacker liten Andalusisk stad i södra Spanien, ca 50 km öster om Malaga. Till Malaga flyger du med Ryanair, Norwegian eller SAS. Till Nerja från Malagas flygplats tar det ca 50 min med bil. Shuttle bus kostar ca 20 Euro och taxi ca 70 Euro enkel resa. Att hyra bil på flygplatsen är smidigt och enkelt.

Med sina karaktäristiska små vitslammade hus, trånga gränder, smidesjärn, blommor, palmer och nästan helt befriat från hög bebyggelse är Nerja en idyllisk semesterort!!

Nerja
Nerja

Staden är levande året runt tack vare sitt läge, en stor andel bofasta och den ständiga skaran av turister som vill upptäcka den här pärlan. Turismen har tagit fram det allra godaste av staden utan att förstöra det genuina, och staden är lika trevlig att besöka året runt.

Nerja är en souterrängstad där branta klippor och små stränder avlöser varandra.

Det finns en rad olika vikar med stränder i Nerja, allt från småstränder till den stora populära Burrianastranden. Eftersom Nerja ligger en bra bit ovanför havet, så är det trappor ner till de flesta stränderna. Burrianastranden är det däremot en lång backe till istället. Man kan prova olika små strandvikar varje dag och snart hittar man en egen favorit.

Stränder
Stränder

Nerja har gott om restauranger och de flesta är öppna året runt. Man kan flanera helt planlöst och utan problem hitta mysiga restauranger på nästan vilken gata som helst.

Restauranger
Restauranger

Här finns bland annat italienska, franska, indiska och japanska restauranger. Merparten serverar dock spansk och medelhavsinspirerad mat. Paella i olika former kan man få på nästan alla ställen och de finns även gott om tapasbarer om man är sugen på flera smårätter. På stränderna finns ofta Chiringuitos, som är små enkla restauranger ofta specialiserade på fisk och skaldjur – garanterat färsk!

Burrianastranden kantas av flera restauranger som serverar grillad färsk fisk.

Grillad fisk
Grillad fisk

Ett känt riktmärke och centrum av staden är den sk. Europabalkongen, en medeltida försvarsanläggning och utlöpare i havet som på 1800-talet byggdes om till flaneringsstråk.

Europabalkongen
Europabalkongen

Det finns ett uttryck här att den som varit i Nerja kommer alltid tillbaka och det verkar stämma på alla. På skämt varnas förstagångsbesökare till Nerja att ett besök i Nerja allvarligt kan påverka din livsplanering!

Nerja ligger i det meteorologer kallar en mikroklimatisk bubbla som sträcker sig från det skyddande Sierra Nevada och bergskedjan Sierra de Almijara som rundar Nerja och här möter havet. Det innebär att medeltemperaturen är flera grader högre här vintertid än i Malaga som ligger bara 60 km västerut. Kuststräckan mellan Nerja och Motril 30 km österut heter därför Costa Tropical och det är bara här i Europa som man kan odla sockerrör, Chirrimoja, Avocado etc. Området ligger också i ett avrinningsområde för de regn som faller i bergen och är ovanligt grönt trots att det alltså faller väldigt lite regn här.

Nerja har ca 320 soldagar och mer än 3000 soltimmar per år. Visst regnar det ibland, men även om det gör det på natten och förmiddagen, så kan solen skina från blå himmel på eftermiddagen.

Nerja är en av få platser i världen, där man kan åka förstklassig utförsåkning på förmiddagen, vid Sierra Nevada från december till maj, och bada i Medelhavet eller spela golf på eftermiddagen samma dag!

December och Januari är de kyligaste månaderna, men det kan vissa dagar ändå vara runt 20 grader i skuggan om solen får värma på lite. Under vintersäsongen, November till April, är vädret lite som en normal Svensk sommar (i södra och mellersta Sverige)!

I Maj och Oktober är det ofta 20-25 grader. I Juni och September ligger temperaturen kring 25 grader. Juli och Augusti är självfallet de varmaste månaderna, och mest befolkat med turister! Oftast är temperaturen runt 30 grader på eftermiddagarna. Nattetid kan temperaturen falla ned till 20 grader, men inte lägre.

Medeltemperatur Nerja
Medeltemperatur Nerja

Minusgrader i Nerja är väldigt sällsynt! Kan vara någon enstaka natt under vintern, men ovanligt!

För den nyfikne finns här statistik över medeltemperaturer, regn- och soldagar i Nerja.